250 g listového špenátu
3-4 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na varenie
1 vajce
100 g topeného syra v črievku
270 g lístkového cesta
150 g syra feta na posypanie
Slaninu pokrájame a opražíme, pridáme špenát a roztlačený cesnak. Podusíme, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Pridáme vajce rozšľahané v smotane a topený syr. Krátko povaríme.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky formy. Asi tretinu cesta necháme na mriežku. Na cesto rozotrieme chladnú špenátovú zmes, posypeme fetou, vytvoríme mriežku a pečieme cca 35 min. na 200°C.
Ja som tento koláč robila na Zelený štvrtok. Chutil nám, špenátová sezóna sa blíži, tak kto má rád špenát, môžte vyskúšať. :) Recept je z Dobrého jedla. :)
...pred...(Ako sa tak na to pozerám, som trošku šlendriansky spravila tú mriežku. Bola som v časovom strese.:):))
...po...
A nesmie chýbať nejaké to záhradné foto. :):)
...toto je pod brezou:):)...
Trošku hudby. (Len neviem, či sa táto vznešená hudba k tomu špenátovému koláču hodí. :):):)
Prajem krásne dni. :)
Ahoj
Dana
Jéé, krásně ti to kvete :)
OdpovedaťOdstrániťBeti, dík... :)
OdstrániťDani ... koláčik vyzerá skvele ...takéto mám veľmi rada a pri prvej príležitosti ho urobím ... (nieee ... neboj ... nebude to na budúci zelený štvrtok ... :))))))) ) ... a v záhrade máš prekrásne ... toľké kvietky ... určite ti robia radosť ...
OdpovedaťOdstrániťprajem ti pekný zajtrajší deň a pokojný večer ... L.
Skús, Lauri, je dobrý. A z kvietkov sa vytešujem, máš pravdu. :):) Pá Dana
OdstrániťŠpenát u nás nikomu nechutí, tak žiadne jedlá, t. z., že ani koláčik, aj keď vyzerá výborne. Obdivujem Tvoju záhradu.
OdpovedaťOdstrániťEmily
Emily a ty nechceš mať svaly ako Pepek námorník? :):):):)
OdstrániťĎakujem. Dana :)
The pie looks delicious!
OdpovedaťOdstrániťLovely garden photos x
Thank you very much. :)
OdstrániťDana
Vypadá to lákavě, a máš moc krásnou zahradu..Ila
OdpovedaťOdstrániťIlonka, ďakujem. Dana
OdstrániťDanka, máš krásně rozkvetlou zahradu :)
OdpovedaťOdstrániťHezký den, Klariss :)
Klariss, vďaka. Zdravím. Dana :)
OdstrániťDani nadherne kvietky,zahrada,kolacik.mozes mi prosim napisat aky mas fotak,rozmyslam nad novym a netusim aky.vdaka
OdpovedaťOdstrániťKatka, dík. No, ja mám jeden z prvých digitálnych foťákov. :) Má už min. 15 rokov. :) Tiež rozmýšľam nad nejakou zrkadlovkou. Zdravím. Dana
OdstrániťTen kolac vyzera vyborne, len cim nahradit spenat? Zahrada je prekrasna, kvietky su uzasne a ta lavicka...super :-)
OdpovedaťOdstrániťKati, ďakujem za pochvalu. :) Cau. Dana
OdstrániťKoláčik určite vyskúšam, vyzerá to výborne a páči sa mi, že je slaný.
OdpovedaťOdstrániťDanka, máš to v záhrade prekrásne, hneď by som si vypila čajík na tvojej lavičke medzi kvietkami :-)))
Pá
Ďakujem, Danka. A koláč je rýchlovka, vyskúšaj. Zdravím. Dana :)
OdpovedaťOdstrániťDanuško španát miluju a tak moc děkuju za prima tip co z něho vytvořit za dobrůtku :o)
OdpovedaťOdstrániťa zahrádku máš nádherně barevnou.
Měj moc hezký víkend.
Martina
Ďakujem , Martinka za milé slová. My máme špenát v obľube. :) Aj som vysiala v záhradke hriadku. Pá. Dana
OdstrániťAhoj Danka, ja som nedávno z lístkového cesta robila košíčky so šampiňónmi, s bryndzou, rukolou a reďkovkami, tiež sú výborné - k tomuto koláču ma napadlo, keď niektorí píšu, že nemajú radi špenát - nedal by sa tu použiť miesto neho napr. medvedí cesnak, hoci aj menšie množstvo, než toho špenátu? - už síce nemá takú výraznú chuť, ale je ho ešte v lesoch neúrekom, aj včera som si ešte doniesla kyticu domov. Inak vďaka za tip, u nás našťastie všetci máme radi i špenát.
OdpovedaťOdstrániťKrásny víkend a krásnej záhrade veľa slniečka - i keď, pravda. aj vody by sa už zišlo :-)
Vierka, isto by to šlo aj cesnakom myslím. Ale aj tých "cesnakových lesov" je poskromne u nás. My máme to šťastie, že taký les máme na blízku. :)
OdstrániťVeru, je dosť sucho už, zišlo by sa popršať.
Krásny víkend. Dana :):)
Krásný den přeji a děkuji za milou návštěvu u mě na blogu. Moc ráda se sem vrátím a prohlédnu si ten tvůj. Koláč vypadá skvěle!
OdpovedaťOdstrániťAhoj, Klárka.
Ďakujem, Klárka. Teším sa. Pekný víkend. Dana :)
Odstrániť