utorok 28. apríla 2015

ŽIHĽAVOVÝ SIRUP

Správne je to pŕhľava dvojdomá, kopřiva dvoudomá, Urtica dioica.
Je to vynikajúca univerzálna liečivá bylina, čistí krv, pomáha pri kožných ochoreniach, zlepšuje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek. Je veľmi osožná pri reume, atď...

Na žihľavku chodievam do záhrady starorodičovského domu, tam kde aj na pľúcnik, čo som už písala. :)


Toto síce nie je žihľava, ale je to z miesta zberu. :)
Toto je studňa...

... a toto vhod do domu...
...a tu mám presne 40 ks :)...

Sirup z nej robím každý rok. Isto to všetky poznáte, ale napíšem, ako to robím ja. :)

40 stoniek pŕhľavy
2 citróny
2 pomaranče
Citrusy by sa mali pokrájať a dávať celé aj so šupou, ale ja to vždy ošúpem. Možno je sirup menej voňavý, ale nedá mi to dať tam tú striekanú kôru. :)


Zalejem 2 litrami vriacej vody a nechám 24 hodín postáť.


Potom citrusy a žihľavu vyberiem, normálne to vyžmýkam a potom precedím. Pridám 2 kg kryšt. cukru a 50 g kyseliny citrónovej, mierne zohrejem, aby sa cukor roztopil. Už nevarím!
 

Nalejem do fliaš a skladujem v chlade.

A ešte zo záhradky niečo...
...konvalinky vyštartovali :):)...

...rododendrón je obsypaný kvetmi...


A už stačí, aby toho nebolo naraz veľa. :):)

Prajem krásne dni. :)

Ahoj

Dana

8 komentárov:

  1. Zo žihľavy sirup som robila asi raz, už veľmi dávno. Nikto ho nechcel ani ochutnať, tak som si ho musela pekne, krásne vypiť sama. Na jar ešte mladá má najsilnejšie účinky. Verím, že sirup sa vydaril a bude chutiť všetkým. Záhradu stále chválim. Konvalinky som ešte nevidela, ako rašia, iba už rozkvitnuté.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My ho máme radi všetci, aj decká. Aj čajík z nej máme radi. Zdravím. Dana

      Odstrániť
  2. Dani ... veru, žihľava je dar prírody pre naše zdravie ... hlavne teraz na jar ... Pravidelne každý rok si robíme s mužom ozdravnú kúru ... nalačno vypijeme čaj z čerstvej žihľavy a až po polhodine raňajkujeme. To dodržiavame 3 týždne ... ešte som si nikdy neoverovala výsledok tohoto počinu u lekárky, ale nepoznám čo je to jarná únava ... :))) Sirup zo žihľavy som ešte nerobila ... recept vyzerá zaujímavo ... možno vyskúšam ... ale ... robila som vlani šalviový sirup ...keďže u nás sa vôbec nepijú sladené nápoje, stále ho mám v chladničke ... neviem, ako ho inak využiť ...
    pa pa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, ja, ako je rok dlhý, tak sirup nekupujem. Ale keď vybehne tá žihľava, tak ju chcem čo najviac využiť. Sirup nám chutí hlavne v lete, keď je horúco, zaliaty minerálkou. Fajnový nápoj. :):):) Čajík pijeme samozrejme tiež, ale nie až tak pravidelne , ako píšeš ty. Maj sa krásne. Dana :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Danka! Zo žihľavy som veru tiež zatiaľ sirup neskúšala, iba z bazy, z medovky a mäty, ale ani tie sa u nás veľmi nemíňajú. Z čerstvej žihľavy si teraz robievam čaj - prejdem sa po záhrade a prinesiem si kus žihľavy, medovky, pľúcnika, zádušníka, nejakú sedmokrásku a šup s tým do kanvice. Chutí i mojim dcérkam. Vlastne, robili sme sirup i z púpavy, ale ten má takú hustú konzistenciu, že ho voláme, i keď sa to nemá, med - a keď nemám pravý včelí med, pokojne tento i do medovníkov či iného medového pečiva použijem.
    Krásny deň! Vierka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Otec je včelár, takže med nerobievam z púpavy. Čajíky sú super, tiež celé leto robievam z čerstvých byliniek. Vierka, maj sa krásne. :) Dana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, záhrada je nádherná, a všetko už v kvete, tam si určite dobre oddýchneš.
    Ešte som sirup zo žíhľavy neskúšala, ale môže byť dobrý. My sirupy nepijeme.
    K tým citrusom - vraj je dobré umyť ich v silnej octovej vode, alebo v alkohole a potom môžeš použiť aj šupku.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Sirup vypadá dobře, určitě je to lék na kdeco...

    OdpovedaťOdstrániť